Оваа храна подобро немојте да ја замрзнувате. Пробајте да ја искористите за приготвување на некое друго јадење, да ја изедете следниот ден, или во најлош случај, да ја фрлите.
Веќе одмрзнато месо, риба и морски плодови
Кога месото, морските плодови и пилешкото еднаш ќе се одрмзнат, треба да се изедат. Овие намирници не можат повторно да се замрзнуваат за идна употреба затоа што при одмрзнувањето расте бројот на бактерии, а со замрзнувањето можат да се замрзнат и тие бактерии. Постои исклучок. Ако тој вид на намирници се одрмзнат во фрижидер кој работи на 5° C или пониска, можно е повторно да се замрзнат, пишува Дејли Меил.
Сварени тестенини
Ако имате остатоци од тестенини, може да биде примамливо да се замрзнат за подоцнежна консумација. Меѓутоа, откако ќе ги одмрзнете тестенините, можете да завршите со тестенини кои апсорбирале премногу вода и станале невкусни, меки и во прилично распадната состојба. Ако веќе имате замрзнати тестенини, постои еден трик со кои би можеле да ги приготвите за јадење, а да ги избегнете нус појавите на одмрзнувањето. Пред да ги одмрзнете, ставете ги во сад со врела солена вода на неколку моменти за да оживеат и да бидат јадливи.
Остатокот од текстот прочитајте го на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey