Колку пошарено, толку подобро

Со виолетови намирници против ракот, со црвени против стареењето, а со зелени против дебелината.

495

Здравјето навистина доаѓа во боите. Тие природни пигменти го штитат нашиот организам и повеќе отколку што сме свесни. Имено, исхраната врз база на растителни наирници ни дава најмногу хранливи материи кои ни се потребни.

Виолетово за мозокот и против рак

Боровница, капини, црни рибизли, аронија, сливи, виолетов кромид, виолетова зелка, темно грозје, виолетов компир, сето овошје и зеленчук со виолетов пигмент содржи флавоноиди – антоцијани кои се клучни во одбраната на организмот од рак, го запираат растот и развојот на малигните клетки, го забавуваат стареењето на клетките па се исклучително добри за мозокот и во борба против когнитивното пропаѓање и деменцијата, но и го контролираат крвниот притисок, го јакнат имунитетот и ги штитат мокрачните органи.

Темносиното овошје како грозјето содржи високо ниво на ресвератрол, за кој се верува дека го намалува ризикот од болести на срцето и рак, а има и други важни витамини и минерали кои исто така го подобруваат помнењето.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...