Иако кујнската сол содржи јод кој се смета за неопходен елемент за одржувањ ена разни функции во телото, добро е познато дека прекумерното внесување сол во организмот не е здраво.
Имено, премногу сол во секојдневата исхрана може да предизвика срцеви, белодробни и бубрежни болести, а го зголемува и ризикот од мозочен удар. Освен тоа, многу сол предизвикува и задржување на вода која се манифестира како надуеност, зголемување на тежината или отеченост.
Сепак, тоа најчесто не не спречува и понатаму да консумираме големи количини сол преку солени намирници како чипсот до навидум „здрави“ намирници кои содржат сол во големи количини – а, на прв поглед не делуваат толку солено. Верувале или не, во некои намирници кои немаат солен вкус, се крие повеќе сол отколку во чипсот.
Кои се овие намирници прочитајте на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey