Кои се најчестите грешки при приготвувањето на зеленчук?

Тиквичките, краставиците и морковите не се лупат, а понекогаш замрзнатиот зеленчук е подобар од свежиот.

443

Зеленчукот, како што многу месојадци мислат, е блуткав, невкусeн и здодевeн. Проблемот е во тоа што ние некреативно и нестручно го приготвуваме. Ова се најчестите грешки кои ги правиме при приготвувањето на зеленчук.

Лупење – Некој зеленчук мора да се лупи, друг пак, не само што не мора да се лупи, туку и не треба, затоа што на тој начин само ги отстрануваме здравите влакна и антиоксидансите од кората. Освен тоа, естетски е често поубав зеленлукот со кора отколку без неа. Затоа, два пати размислете пред да почнете да ги лупите тиквичките, краставицата и морковите. Секако, кога не го лупите зеленчукот, прво убаво измијте го.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...