Кои намирници е помудро да се јадат сирови?

Со термичка обработка се менува хемискиот состав на намирниците и тие многу често ги губат своите хранливи вредности. Затоа, некои намирници од типот на зелен лиснат зеленчук, црвени пиперки, брокула, е подобро да се јадат сирови

927

Од зелениот лиснат зеленчук навикнати сме да правиме варива, да ја потпечеме брокулата, а цвеклото сме навикнати да го купуваме приготвено како готова салата. Но постојат и поинакви начини на приготвување кои се дури и препорачливи.

Кога станува збор за храна, процесот на готвење е уметност. Меѓутоа, постојат намирници за кои стручњаците тврдат дека се многу поздрави кога ги јадеме сирови. Тука главно станува збор за зеленчук каков што е црвената пиперка, лиснатиот зелен зеленчук и брокулата.

Станува збор за тоа што со термичка обработка се менува хемискиот состав на намирниците и тие многу често ги губат своите хранливи вредности.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...