Кога не треба да се употребува маслиновото масло?

Маслиновото масло често се спомнува како најдобар избор кога станува збор за здрава храна и како додаток за вкусен оброк, но сепак постојат ситуации кога не би требало да го користите.

774

Маслинките содржат бројни активни фитонутриенти кои имаат и противвоспалителни својства. Со нивното делување се намалуваат симптомите на астма, артритис и реума, три заболувања за чие настанување најголеми виновници се слободните радикали. Кога маслото од овој плод не би требало да се користи?

Ако не сте сигурни дека е квалитетно

Пред да го употребите за готвење или како средство за нега на кожата, важно е да бидете сигурни дека станува збор за екстра девствено масло. Според некои истражувања дури 80% од италијанските маслинови масла содржат некои други масла. Можеби се правени од помалку квалитетни маслинки, можеби му додале од минатогодишното масло или го измешале со некое растително масло за да добијат на количина.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...