Каранфилчето е исклучително важен зачин кој треба секојдневно да се консумира, влијае на слабеењето, а лицата кои имаат покачен холестерол можат да го доведат во нормала токму со негово консумирање. Освен тоа, каранфилчето е богато со витамини важни за зравјето како К, А и Ц, како и со магнезиум, натриум, калиум и други.
Според едно истражување од 2006.година, каранфилчето е од голема помош и кога станува збор за одржување на нивото на шеќер во крвта, кај пациентите кои се дијабетичари.
Забележано е дека каранфилчето ја имитира активноста на инсулинот, кога ќе се проголта. Исто така, забележано е дека каранфилчето значително ја намалува концентрацијата на холестеролот во крвта. Според податоците на здравствените организации, 10 грама каранфилчиња во прав, ефектно делува на покачениот холестерол во крвта, зашто ја зголемува синтезата на триглицеридите во телото, со што се намалува концентрацијата на холестерол во крвта.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey