Како преку исхраната да се намали ризикот од рак на дојка

Можеме да имаме контрола над нашето здравје секогаш кога ќе ставиме нешто во уста, затоа што постои цела низа намирници богати со антиканцерогени материи кои ги забавуваат па дури и ги спречуваат сите развојни фази на ракот.

433

Често мислиме дека канцерот е болест која е предодредена од генетски фактори и дека самите немаме влијание врз развивањето на неговите клетки во организмот.

Но вистината е дека можеме да имаме контрола над нашето здравје секогаш кога ќе ставиме нешто во уста, затоа што постои цела низа намирници богати со антиканцерогени материи кои ги забавуваат па дури и ги спречуваат сите развојни фази на ракот.

Ракот на дојка е најчест облик на рак кај жените, а секоја година се дијагностицираат повеќе од 200 000 нови случаи на инванзивен рак на дојка. Сепак, ризикот од неговото настанување може да се намали.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...