Како правилно да ги миете и да ги чувате овошјето и зеленчукот?

Откако потрошувачите во некои земји повеќе пати оваа сезона беа предупредени на зелената салата контаминирана со бактеријата Ешерихија коли, би требало уште еднаш да се осврнеме на темата за правилното миење на зеленчукот и овошјето.

565

Сите знаеме дека најсвежи и најбезбедни се оние производи кои се локално и органско одгледани. Имено, колку пократок е патото (превозот, складирањето) на овошјето и зеленчукот до потрошувачите, толку е помал ризикот во нив да се развијат штетни бактерии.

Затоа и органското и локално овошје и зеленчук, секако, доколку ви се достапни, можете само накратко да ги измиете под млаз ладна вода и во сласт да си ги изедете. Но што со оние другите?

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...