Како да го направите најздравиот намаз на светот?

За приготвување на хумусот најбитен е односот на наутот и таанот, како и зачините. Правилниот баланс дава боженствен вкус, но ако се пренагласи едната состојка, вкусот е нерамномерен.

1000

Хумусот е намаз од наут и сусам со додаток на зачини. Наутот се вари и се пасира, а сусамот се пржи и се мели или пак се додава готов таан, па со додаток од лимон, сол и масло настанува најверојатно најздравиот и највкусниот намаз на светот.

Хумусот е познат повеќе од 2000 години, а потекнува од блискоисточните земји. Често го користат и кујните од јужниот Медитеран, а западната култура го открила во поново време и го прави во разни варијации.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...