Зошто е лососот толку розев, а киселите краставички толку зелени?

Производството на вештачки бои за храна во последните 60 години се зголемила дури за 5 пати, па тие можат да се најдат дури и онаму кадешто најмалку очекуваме.

428

Кој е воопшто ризикот од консумирање на храна што содржи вештачки бои? Неколку студии ја поврзале консумацијата на вештачки бои во храната со хиперактивноста и проблемите со однесувањето кај децата. Проблемот лежи и во фактот што децата консумираат многу повеќе вештачки бои од возрасните, бидејќи храната наменета за деца е најчесто со шарени бои.

Исто така, иако не постојат (познати) ризици за возрасните, докажано е дека неколку познати бои како Red 40, Yellow 5 и Yellow 6 во себе содржат канцерогени компоненти.

За среќа, храната со вештачки бои е многу лесно да ја избегнете ако внимателно ги читате етикетите на пакувањата. Но не заборавјте дека такви намирници можете да најдете таму кадешто најмалку ги очекувате. За некои од нив прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...