Пармезанот е тврдо и ароматично сирење кое се произведува од необрано кравјо млеко. Одличен извор е на калциум, а храната богата со калциум придонесува за побрзо согорување на мастите. Нутриционистите им го препорачуваат на малите деца и на повозрасните луѓе поради неговите извонредни прехранбени вредности, освен тоа лесно се вари, а освен со калциум, богат е и со фосфор.
Освен нутритивните вредности, пармезанот е сирење со богат вкус, исполнет со овошни ноти и блага пикантна нота, а се препорачува сервирање со оброк. Вистинскиот пармезан има посебна текстура: зрнеста, се крши и пука во ливчиња кон средината на сирењето. Иако е направен од кравјо млеко, не содржи лактоза, односно, содржи многу мали количини, речиси занемарливи, па се препорачува и на оние со интолеранција на лактоза.
Ако ве интересира, во 100 грама Пармезан има: 392 калории; 3. 22 г јаглени хидрати; 25. 83г масти; 35.75 г протеини; 29.16 г вода.
Од минерали, пармезанот содржи калциум, железо, магнезиум, фосфор, цинк, бакар, манган и селен. Од витамини, во значајна количина содржи рибофлавин, пантотенска киселина, витамин Б12, витамин А и витамин Д. Лесно се вари и поради калциумот со кој е богат, се смета за одличен избор за здравје на коските, а им се препорачува и на трудниците.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.