За среќа не треба многу: Качамак по рецепт на старите овчари и домашно кисело млеко

Токму за ова, за почетоците на брендот Кораб Трница, за нивната фарма, за природните производи, за продавниците, но и за луѓето кои живеат и работат во состав на фармата, зборувавме со Борис Дабевски, генерален директор и дел од сопственичката структура на фирмата.

1021

Пред точно една година престојував кај моите пријатели кои имаат викендичка во Маврово. Нормално, за разлика од пеколните летни горештини во Скопје, во Маврово летните денови се секогаш подносливи и пријатни.

Нема човек кој и во зима и во лето не им завидува на оние среќници кои имаат некаков покрив над глава во овој крај од Македонија. Се разбира, кога сте во Маврово, дел од приказната е и Трница и секако, комплексот и продавницата „Кораб Трница“.

Сите кои како деца доаѓале тука сигурно се сеќаваат на овој комплекс кој своите почетоци ги бележи во 1974. година.

И ние се потсетивме на минатото, а кога веќе бевме таму, пробавме и од надалеку познатиот качамак кој се служи со домашно кисело млеко, а се прави по рецептот кој потекнува од старите рекански овчари. Се разбира, во Скопје не си заминавме без да си купиме од познатите трнички сирења и кашкавал и прокоментиравме дека е вистинска штета што не може да си ја пренесеме целата продавница поблизу до нас. И замислете, наскоро дознавме дека е отворена продавница на Кораб Трница во склоп на пазарот „Буњаковец“, а потоа се отвори и друга, уште поблизу, на пазарот во Тафталиџе. Во меѓувреме дознавме дека во Скопје има вкупно 5 продавници под овој бренд.

За овој потег му честитавме на Борис Дабевски, генерален директор на Кораб Трница и дел од сопственичката структура на фирмата кој ни ја раскажа целата приказна за почетоците на брендот, за комплексот, за идеите, плановите и иднината на Кораб Трница.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...