Ефтин зачин, одличен за слабеење, но и за сите видови болки, особено за грлоболка

Ако некаде сте слушнале дека ловоровиот лист е отровен, тоа е делумно вистина, но само за кучињата и мачките и тие никако не би смееле да го јадат, а и на трудниците им се препорачува да го избегнуваат во исхраната. Сите останати би требало да го користиме што повеќе затоа што делува антиоксидативно, противвоспалително и антивирусно, а одличен е и како борец против кашлицата.

1328

Главите на римските императори биле украсувани со ловорови лисја, а нашите баби го користеле како зачин во секоја манџа.

Но, освен што се користел како украс за главите на славните војководци и како зачин, ловоровите лисја се употребувале и како лек за многу болести. Па така на пример, како лек против кашлица, против разни видови болки, главоболки и проблеми со косата и кожата.

Од нив може да се направи чај или лековито масло, а најмногу се користи за зачинување на јадењата, и тоа, не само на варивата, туку и на јадењата ид зеленчук и месо, а некаде ќе го најдеме дури и во десертите. Колку е лековит зборува и фактот што содржи разни корисни состојки, како што се витамините А, Ц и Б, натриум, калиум и железо, а содржи и етерични масла.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...