Европски невладини предлагaат воведување на данок на месо

Предлогот предвидува диференцирана такса врз месото: 100 грама говедско би било оданочено за 47 центи, свинското 36 центи, пилешкото – 17 центи. Целта е да се поттикне потрошувачот да ги ревидира навиките на консумација на месо.

224

Повеќе холандски невладини организации до европските пратеници поднесоа предлог за данок врз месото за да се надомести штетата што ја предизвикува производството врз животната средина.

Предлогот предвидува диференцирана такса врз месото: 100 грама говедско би било оданочено за 47 центи, свинското 36 центи, пилешкото – 17 центи. Целта е да се поттикне потрошувачот да ги ревидира навиките на консумација на месо.

Според научните истражувања, потребно е драстично намалување на производството на месо и во прехранбените навики за да се избегнат опасни последици по животната средина и климата.

Научното списание „Природа“ неодамна пресмета дека е потребно индустријализираните земји да ја намалат за 90 отсто консумацијата на месо, за 60 отсто млекото и за половина јајцата.

Во предлогот поднесен до Европскиот парламент се посочува дека со намалувањето на потрошувачката на месо и поголема употреба на вегетални супститути, здравствените трошоци исто така значајно би се намалиле за европските земји. Освен тоа, околу половина од оваа такса треба да им биде доделена на земјоделците за да инвестираат во одржливи стратегии на производство. Потрошувачите, пак, би имале корист од оваа такса доколку истовремено се намали ДДВ-то врз зеленчукот и овошјето како што предлагаат невладините организации, со што би се намалиле цените.

Предлогот предвидува дел од оваа такса да им биде доделена на ранливите категории граѓани и сиромашните земји кои најтешко се прилагодуваат на климатските промени, и кои се и најпогодени од нив.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...