Доматите да имаат вкус на домати, а јадењата на баба да не останат само приказни

За поголема разновидност на трпезите, за зачувување на биодиверзитетот, на илјадници сорти растенија и исто толку раси на животни, за стариот добар вкус на храната, за доматите да имаат вкус на домати, а јаболката да бидат достоен дом за некое мало црвче...

1414

Денеска, во Кинотека на Македонија гледавме еден поинаков филм – видовме една голема група на ентузијасти кои веќе цела деценија се во свој филм во кој здушно го бранат правото на добра, чиста и правична храна, здрава животна средина, благосостојба на животните и зачувување на природните ресурси. Нивна основна мисија веќе една деценија е поддршка на домашните, мали, традиционални производители.

– Го заокружуваме првиот циклус што траеше 10 години и го отвораме новиот. Упорно чекоревме по патеката што ја исцрпува визијата, мисијата и филозофијата на Слоу фуд, бранејќи ги правото на добра, чиста и правична храна, здрава животна средина, благосостојба на животните и зачувување на природните ресурси. Денес, во време на поделби по секаква основа, го истакнуваме нашето суштинско и заедничко мото „Нашата храна, наша иднина“ – рече Василка Стефановска, претседател на конвивиумот Слоу фуд Водно и еден од координаторите во Слоу Фуд Македонија, на денешниот прв основачки конгрес со кој оваа досегашна мрежа на локални заедници (конвивиуми) и официјално стана национална организација.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...