Современиот начин на живот, освен безброј благодети, со себе донесе и голем број нови заболувања. Она што го одбележа крајот на претходниот и почетокот на новиот милениум, секако е алармантиот пораст на број на алергени. Еден од сѐ позачестените показатели на овој тренд е и преголемата чувствителност на глутен.
Спасот е во начинот на исхрана
Глутенот е белковина од растително потекло. Оваа леплива материја има својство да му даде еластичност на тестото. Присутен е во најразлични намирници бидејќи се додава во преработената храна во вид на адитиви, конзерванси или стабилизатори. Може да се најде во грицки, тестенини, храна за бебиња, супи, соја сос, кечап, сладолед, пиво, лекови итн. Утврдено е дека предизвикува низа несакани симптоми.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.