Дали сте алергични на глутен и како да се храните?

Целијакијата и нецелијакиската чувствителнот на глутен може да се појават на која било возраст, иако лицето претходно немало никакви пречки и тешкотии.

770

Современиот начин на живот, освен безброј благодети, со себе донесе и голем број нови заболувања. Она што го одбележа крајот на претходниот и почетокот на новиот милениум, секако е алармантиот пораст на број на алергени. Еден од сѐ позачестените показатели на овој тренд е и преголемата чувствителност на глутен.

Спасот е во начинот на исхрана

Глутенот е белковина од растително потекло. Оваа леплива материја има својство да му даде еластичност на тестото. Присутен е во најразлични намирници бидејќи се додава во преработената храна во вид на адитиви, конзерванси или стабилизатори. Може да се најде во грицки, тестенини, храна за бебиња, супи, соја сос, кечап, сладолед, пиво, лекови итн. Утврдено е дека предизвикува низа несакани симптоми.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...