Дали редовно користите црвен пипер во готвењето?

Слаткиот мелен пипер се добива со сушење и мелење на црвена пиперка, а освен што ѝ дава на храната богат вкус, има и многубројни лековити, па дури и антиканцерогени својства

2251

Веројатно често го користите, но дали знавте дека влијае на здравјето на крвта, очите и спречува оштетувања и воспаленија во телото.

Слаткиот мелен пипер се добива со сушење и мелење на црвена пиперка, а освен што ѝ дава на храната богат вкус, има и многубројни лековити својства.

Содржи витамин Е, бета каротен, лутеин и зеаксантин, што го прави одличен лек за здравје на очите и за зачувување на видот. Истражувањата покажале дека консумирањето на мелен пипер го намалува ризикот од дегенеративни болести на очите, катаракта и старечко слепило.

Познато е и дека содржи и капсаицин, компонента која ги регулира воспаленијата во организмот и позитивно влијае на системот на органи за варење.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...