Тсампа (Tsampa) е основна тибетанска намирница која се смета за лек за сите болести – го снижува холестеролот и крвниот притисок, се става на болен заб, се јаде за подобро варење…
Тибетанците веруваат дека не постои проблем кој оваа намирница не може да го реши. Станува збор за пржено брашно од јамен кое традиционално се додава на солениот тибетански чај со додаток на путер, но може да се помеша и со обична вода и пиво.
Обично од течноста и брашното со прсти се замесува топче кое се јаде за појадок, ручек или вечера. Извонредно заситува затоа што е богато со протеини, но содржи и вреди витамини и минерали. Од тсампа се печат леб, пецива и колачи, а се додава како згусувач и во супи и гулаш.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey