Со сечењето на зеленчук можат да се изгубат хранливите состојки, затоа што така се оштетуваат неговите клетки. Затоа се препорачува цепкањето на зелјестиот зеленчук и билките затоа што така клетките остануваат недопрени. Но неодамнешните откритија покажуваат декас и сечењето на зеленчукот може да биде корисно.
Количината полифеноли (делуваат како силни антиоксиданси и помагаат во борбата против воспаленијата во организмот (кои се причина за различни болести) може да се зголеми кога зеленчукот се сече со нож. Имено, кога клетките ќе се пресечат, тие создаваат повеќе полифеноли за да го „заштитат ткивото од натамошни оштетувања“.
Но…Полифенолите му даваат на зеленчукот благо горчлив вкус, и го менуваат вкусот на исечениот зеленчук.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.