Македонските шефови коментираат: Готвачите секогаш јадат од нога (ОБНОВЕНО)

Призорот на уморниот готвач кој седи на канта за ѓубре, подгрбавен над алуминиумска чинија, испровоцира илјадници реакции на социјалните мрежи. Досега двајца македонски шефови искоментираа, а останатите ги очекуваме, иако веројатно и тие ќе имаат слични коментари.

703

Сликата која прв ја објави шеф Кирк Веставеј ја погоди сржта на новата голема тема на ресторанската индустрија – одржливоста на шефовите. Многу пати се пишувало за проблемите на готвачката професија, од стресот и условите за работа до невозможното работно време, менталните болести и зависностите.

Призорот на уморниот готвач кој седи на канта за ѓубре, подгрбавен над алуминиумска чинија, испровоцира илјадници реакции, прво на кулинарските форуми, а потоа и во медиумите.

Шеф Влатко Огненовски вели дека е вистина тоа дека готвачите немаат можност и време и самите да седнат и да си дозволат еден долг кулинарски ритуал.

„Многу ретко еден шеф знае да седне во ресторан и да биде гостин. За жал, вистина е дека готвачите немаат време за тоа. Јадеме секогаш од нога, а во меѓувреме набрзина пробуваме од сѐ по малку со цел да го контролираме вкусот на храната“, вели тој.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...