Во кујна со Толстој, Гогољ и Пушкин

Славните руски писатели, освен со перото, биле вешти и во кујната. Така барем велат во книгата на Ељдар Оруџев „Харинга со телешко, книга за храната, писателите и рецептите“.

213

Руската книжевност може да ве научи многу за животот во 19.век, за убавите манири и убавите жени. Но ќе ве научи и да готвите!

Компир а ла Пушкин

„Јас јадам печени компири како некој Мајмиста (застарен прекар за сите балтичко-фински народи), а ровити јајца како Луј XVIII. Тоа е мојата вечера“, ѝ пишувал Александар Пушкин на својата сопруга Наталија.

Во неговиот рецепт за печени компири можете да уживате и вие.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...