Количината на калориите во производот е мерка за количина на енергијата која се наоѓа во неа. Калориите се трошат со одење, размислување, дишење и останатите важни фунцкии.
Во организмот би требало да се внесат околу 2.000 калории во денот, но тоа зависи од различни фактори како возраста, полот и физичката активност. Мажите по правило би требало да внесуваат повеќе калории од жените.
Ви донесуваме насоки колку калории би требало да се внесуваат во организмот.
деца од 2-8 години: 1.000 – 1.400 калории
девојчиња од 9-13 години: 1.400-1.600 калории
момчиња од 9-13 години: 1.600-2.000 калории
активни жени од 14-30 години: 2.400 калории
помалку активни жени од 14-30 години: 2.000-3.000 калории
активни мажи и жени над 30 години: 2.000-3.000 калории
неактивни мажи и жени над 30 години: 1.600-2.400 калории
Извори на калории
Изворот на калории е, исто така, важен како и бројот на калориите кои ги консумирате. Би требало да ја ограничите потрошувачката на празните калории, што значи да ги исфрлите производите кои имаат мала или некаква прехранбена вредност. Празни калории се калориите кои доаѓаат од шеќерите и цврстите масти, како на пример:
– колбаси
– колачи
– сирење
– крофни
– енергетски пијалаци
– пица
– сладолед
Зошто балансираната исхрана е толку важна?
На телото му требаат одредени хранливи материи за правилно да функционира, без тоа телото е повеќе склоно кон болести, инфекции, замор… Децата кои не јадат правилно може да имаат проблем со развојот, а лошите прехранбени навики веројатно ќе ги негуваат остатокот од животот. Американскиот центар за наука објави 4 од 10 главни предизвикувачи на смртта во САД кои се предизвикани од неправилна исхрана:
– Болести на срцето
– Рак
– Инфаркт
– Дијабетес
Како да јадете здраво?
Јадете производи кои не содржат премногу маснотии и шеќери, но се полни со витамини, минерали и хранливи материи. Медитеранската исхрана секако е една од опциите со која не можете да згрешите. Овој вид на исхрана вклучува висок внес на зеленчук, овошје, сина риба, маслиново масло како и низок внес на црвено месо. Во хранбрената пирамида на оваа исхрана темелите го држат овошјето, зеленчукот, житарките од цело зрно, маслиновото масло, семките, јаткастите плодови (ореви, бадеми, лешници), мешунките (грав, грашок, леќа)…