Ви се случило ли да пиете сок или пиво од лименка?

Ако сакате да пиете сок, пиво, чај или што и да е друго од лименка или пак јадете конзервирана храна, доколку претходно не ги измиете лименките или барем не ги избришете, постои опасност да се отруете

807

Конзервираната храна е најчест извор на ботулизам, опасно труење по живот предизвикано од бактеријата Clostridium botulinum.

Прво, повеќето соли кои ги внесуваме во организмот доаѓаат од лебот и од преработената храна – особено полуготовата или конзервираната. За да го намалите внесот на сол, конзервираната храна пред готвење, измијте ја под млаз вода, па дури потоа подгответе ја. Освен внатрешноста на конзервата важно е да го измиете и надворешниот дел. Никако не заборавајте да го измиете и отварачот за конзерви по користењето.

Замислете го само патот кој го поминале од фабриката и камионот до магацинот. Биле во различни раце кои ги ставале на полици, а замислете и колку купувачи ги фатиле во рака за да го прочитаат составот. Можеби притоа некоја и паднала на под.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...