Конзервираната храна е најчест извор на ботулизам, опасно труење по живот предизвикано од бактеријата Clostridium botulinum.
Прво, повеќето соли кои ги внесуваме во организмот доаѓаат од лебот и од преработената храна – особено полуготовата или конзервираната. За да го намалите внесот на сол, конзервираната храна пред готвење, измијте ја под млаз вода, па дури потоа подгответе ја. Освен внатрешноста на конзервата важно е да го измиете и надворешниот дел. Никако не заборавајте да го измиете и отварачот за конзерви по користењето.
Замислете го само патот кој го поминале од фабриката и камионот до магацинот. Биле во различни раце кои ги ставале на полици, а замислете и колку купувачи ги фатиле во рака за да го прочитаат составот. Можеби притоа некоја и паднала на под.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey