Вистинска „машка“ намирница

Во кората од тиквичките се наоѓаат повеќето хранливи материи како витамини Б и Ц, па не е пожелно да се лупат пред подготвувањето на оброците. Еве и пет најдобри причини зошто би требало да јадеме тиквички

1579

Тиквичките му припаѓаат на видот Cucurbitaceae, а во ботаничка смисла се сметаат за овошје. Но во кујните ширум светот, како и кај нас, најчесто се подготвуваат како и останатите зеленчуци.

Ги карактеризира долгнавест облик и зелена кора заради што многу наликуваат на краставици.

Нивниот плод е богат со хранливи материи па би требало често да ги имаме на менито.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...