Астробиолог се обидува да готви на Антарктикот на минус 70

Само за забава, Киприан Версо, глациолог и астробиолог кој моментално работи на најоддалечената научна база во светот (Конкордија, во Антарктикот). одлучил да излезе надвор и да „готви“, правејќи фотографии од различни видови на храна во состојба на длабоко замрзнување.

397

Киприан Версо е глациолог и астробиолог, кој моментално работи на најоддалечената научна база во светот: Конкордија, во Антарктикот. Дури и Меѓународната вселенска станица, 400 километри над Земјата, е поблиску до цивилизацијата од ова место, длабоко во ледените пустини на нашиот најизолиран и најнегостопримлив континент.

Кога не е зафатен со собирање примероци и истражувања за климата во минатите епохи, Киприан има блог на кој го споделува своето искуство од живеењето во оваа екстремна средина, тешкотиите да направите работи кои во нормални околности сите ние ги земаме здраво за готово. Киприан и мала група научници се сами во базата сместена во длабочините на зимата во Антарктикот, кадешто дури и бактериите не можат да преживеат.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...