Лековитите својства на аронијата се одамна познати, но колку повеќе се истражува, толку повеќе нејзини лековити својства излегуваат на виделина. Овие мали бобинки се полни со хранливи витамини и антиоксиданси, како што е витаминот Ц.
Ја подобрува циркулацијата и ги јакне крвните садови и го намалува ризикот од срцеви болести. Ја спречува појавата на дијабетес и други кардиоваскуларни заболувања.
Зрелите плодови од аронија содржат голема количина феноли, кои го дезинфицираат крвотокот и телото, а влијаат и на побрзо зараснување на раните.
Го одржуваат нормалниот крвен притисок на тој начин што спречуваат грчеви во крвните садови и го држат притисокот далеку од „опасната зона“.
Прочитајте го целиот текст на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey