Употребата на пестициди во земјоделството генерално, е висока. Не само што ова го нарушува нашето здравје, туку ја оштетува почвата што ни е потребна за да ја развиваме нашата храна. Откако нивоата на хранливи материи се исцрпени од почвата станува речиси невозможно да се одгледува култура без употреба на уште повеќе пестициди и хемиски ѓубрива.
За среќа, како што се подига свеста, сѐ повеќе и повеќе луѓе се префрлаат на органски производи и отпочнуваат сопствена градина. Факт е дека не треба да ги користиме сите овие тешки хемикалии. Алтернативните форми на земјоделие, како што е растечкиот тренд познат како пермакултура, го докажуваат тоа, па сега некои земјоделци се одлучиле да користат цвеќиња; долги леи на светли диви цвеќиња со цел да ги привлечат природните предатори на штетниците и да ја намалат употребата на прскање со пестициди.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey