Ако јадете печурки секој ден, ризикот од рак се намалува за 64 отсто

Печурките се една од најхранливите намирници и претставуваат превенција од многу боести, па дури и од малигни. Ефектот ќе биде уште поголем ако ги консумирате во комбинација со шолја зелен чај

877

За вегетаријанците и веганите, печурките претставуваат важна замена за месните производи поради протеините кои ги содржат. Но за да внесете довопно протеини, наместо месо треба да изедете околу 200 грама печурки (близу 7г протеин) заедно со брокули и пченка.  

Свежи или варени, шампињоните се добар извор на диетални влакна. Содржат повеќе витамини, како што се Д, Б, А, Е и многу калиум, фосфор, железо и други елементи кои се потребни за човечкиот организам.

Печурките се богати со хранливи материи и докажано е дека со нивното консумирање се намалува ризикот од срцеви заболувања.

Научниците покажале дека дневната потрошувачка на печурки може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест за дури 70 осто.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Фото: Pixabey

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Плусинфо значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени тука.




loading...