За вегетаријанците и веганите, печурките претставуваат важна замена за месните производи поради протеините кои ги содржат. Но за да внесете довопно протеини, наместо месо треба да изедете околу 200 грама печурки (близу 7г протеин) заедно со брокули и пченка.
Свежи или варени, шампињоните се добар извор на диетални влакна. Содржат повеќе витамини, како што се Д, Б, А, Е и многу калиум, фосфор, железо и други елементи кои се потребни за човечкиот организам.
Печурките се богати со хранливи материи и докажано е дека со нивното консумирање се намалува ризикот од срцеви заболувања.
Научниците покажале дека дневната потрошувачка на печурки може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест за дури 70 осто.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.
Фото: Pixabey