Според извештајот на Националниот институт за здравје, овој минерал е вклучен во 300 телесни процеси, вклучувајќи и билдање на мускулите, контрола на шеќер во крвта, функцијата на нервите и мускулите и регулација на крвниот притисок.
Во француска студија која траела 18 години, а опфаќала 4.000 луѓе, откриено е дека луѓето со највисоко ниво на магнезиум во организмот имале 40 проценти помал ризик од смрт во однос на оние кои имале пониско ниво на магнезиум.
Пониското ниво на магнезиум се поврзува со поголеми воспалителни процеси во телото, а со самото тоа и со срцеви заболувања и рак.
Институтот за медицина препорачува дневна доза од 400 до 420 мг магнезиум а за да бидете сигурни дека внесувате идеална доза магнезиум, во својата исхрана воведете некои од намирниците кои ги набројавме на порталот „Арт кујна“.
Фото: PIxabey